Duurzame Dorpen: Millingen a/d Rijn

Duurzame DorpenToer

Woensdag 13 november is de Duurzame Dorpen Tour in Millingen en zijn we te gast in de Gelderse Poort aan de Rijndijk 6. De Dorpentour heeft als doel u te informeren over duurzaam leven, wonen en werken.

Programma
In Millingen is een groep mensen actief met het onderzoeken hoe Millingen energieneutraal kan worden. In het kort komt het hierop neer: door op alle daken zonnepanelen te leggen ontstaat er een overschot aan energie. Dit overschot kan gebruikt worden om waterstof te produceren. Met deze waterstof kunnen de woningen worden verwarmd. Alphons Klomberg en George Ketel vertellen deze avond hoe dit in zijn werk kan gaan en op welke manier het voor iedereen toegankelijk is. Een heel boeiend en vernieuwend verhaal!

Hierna is het woord aan Jan Wassink, die vertelt over het maandelijkse Repair Café. Voor welke reparaties kunt u daar terecht, hoe gaat het in zijn werk? Wie zijn die mensen die uw apparaten weer aan de praat krijgen? Welke tips kunnen ze u geven om uw spullen een langer leven te geven?

Vervolgens vertelt Trees van Hal vanuit de Vereniging Ekologisch Leven en Tuinieren hoe we afval uit de keuken en de tuin kunnen gebruiken om de eigen tuin te verrijken. Er zijn veel manieren om het tuinieren natuurvriendelijker te maken. U krijgt hier tips voor en ook zal Trees de mogelijkheid van het zelf composteren bespreken.

Zijn de boeren hier in de polder ENERGIEBEWUST? Wat denkt u? Herman Scholtens, die een melkveebedrijf heeft op de rand van Millingen en Kekerdom, vertelt u hoe hij omgaat met het opwekken van energie, hoe energie in zijn bedrijf hergebruikt wordt en wat boeren doen om het milieu gezond te houden. Hij laat u zien dat ook in de agrarische sector heel bewust wordt omgegaan met hergebruik.

En natuurlijk is er ook aandacht voor het verduurzamen van uw woning. Het verduurzamen van huizen is echt een noodzaak, waar niet te lang mee gewacht moet worden. Wilt u uw woning betaalbaar verduurzamen en ook uw energerekening in de toekomst betaalbaar houden, dus zo dicht mogelijk bij “nul op de meter” komen? Bart en Peter Frank delen hun kennis met u over welke stappen u hierin kunt ondernemen en geven u tips over hoe u betrouwbare informatie kunt inwinnen en de regie in eigen handen kunt nemen.

Op deze avond is ook Jos van de Lint van Loket Duurzaam Wonen van de Gemeente Berg en Dal aanwezig. Bij hem kunt u terecht voor alle vragen over subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Tafelgesprekken
Na de presentaties kunt u aan tafel bij de presentator met wie u verder in gesprek wilt. U kunt dan vragen stellen of meer informatie krijgen over het onderwerp dat uw bijzondere belangstelling heeft.

De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. De inloop is vanaf 19.30 uur met koffie/thee en muziek van Willemz en Janzzen.
Van harte welkom op deze leerzame en boeiende avond van de Duurzame Dorpen Tour, die weer georganiseerd wordt door het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal (voor contact en meer informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com).

Verslag

Weer een druk bezochte avond van de Duurzame Dorpen Tour in Millingen a.d. Rijn.

Op woensdag 13 november was de Duurzame Dorpen Tour in Millingen en ook nu waren er weer veel mensen naar De Gelderse Poort gekomen om zich te laten informeren over duurzaam leven, wonen en werken.

Alphons Klomberg en George Ketel openden deze avond met hun verhaal over hoe Millingen energieneutraal gemaakt zou kunnen worden. Dat hun verhaal voor veel mensen boeiend was, bleek wel uit het grote aantal mensen dat later aan tafel verder wilde praten over hun ideeën.
Daarna werd er verteld over de activiteiten van het Repair Café, dat elke laatste zaterdag van de maand wordt gehouden in het Millingse kulturhus. Vervolgens vertelde Trees van Hal vanuit de Vereniging Ekologisch Leven en Tuinieren hoe we afval uit de keuken en de tuin kunnen gebruiken om de eigen tuin te verrijken.
Herman Scholtens, die een melkveebedrijf heeft op de rand van Millingen en Kekerdom, vertelde hoe hij omgaat met het opwekken van energie, hoe energie in zijn bedrijf hergebruikt wordt en wat boeren doen om het milieu gezond te houden.
En natuurlijk was er ook weer aandacht voor het verduurzamen van de woning; deze keer kreeg Peter Frank het woord over welke stappen je daarvoor kunt ondernemen.
Ook Jos van der Lint van Loket Duurzaam Wonen van de Gemeente Berg en Dal was weer aanwezig met informatie over subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Volgend jaar trekt de Duurzame Dorpen Tour verder door de gemeente Berg en Dal: op 19 februari in Ooij, 13 mei in de Heilig Landstichting,16 september in Leuth en daarna weer in Beek op 18 november.

Meer nieuws

Energiecoach spreken bij Repaircafé

Energiecoach spreken bij Repaircafé

Binnenkort kunt u tijdens het Repaircafé een energiecoach raadplegen. Vanaf november kan dit reeds in het Repaircafé in Beek en Groesbeek. U kunt er terecht met uw vragen over energie besparen en het isoleren van uw huis. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt...

Lees meer
Slotbijeenkomst op basisschool De Sieppe

Slotbijeenkomst op basisschool De Sieppe

In een gezellige bijeenkomst met de leerlingen van De Sieppe heeft wethouder Erik Weijers de Week van de Duurzaamheid in Berg en Dal afgesloten. Ook aan deze school overhandigde hij een voucher van €250,- om te besteden aan een duurzaam cadeau voor de school. Marian Rikken, die het inzamelen van batterijen door de leerlingen heeft georganiseerd, was erbij om de leerlingen aan te moedigen.

Lees meer
Thema-avond 3: Afval bestaat niet

Thema-avond 3: Afval bestaat niet

3e thema-avond van DuurzaamBeek Café Datum: woensdag 29 maart 2017Tijdstip: vanaf 19:30 uurLocatie: Kulturhus Beek AFVAL = GRONDSTOF De gemeente Berg en Dal is dit jaar met een nieuw inzamelsysteem gestart. Het doel daarbij is: zoveel mogelijk grondstoffen...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Leuth

Op woensdag 13 oktober vindt na lange tijd weer het Duurzaamheidscafé in Leuth plaats. Het Duurzaamheidscafé is in de grote zaal van De Vriendenkring aan de Steenheuvelsestraat in Leuth. Het café duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. De avond...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Groesbeek

Uitnodiging Duurzame Dorpen Tour op 18 september in Groesbeekover hoe onze voetafdruk op die ene aarde te verkleinen Woensdag 18 september is de Duurzame Dorpen Tour in Groesbeek en zijn we te gast in het Montessori College aan de Spoorlaan 16. Een mooie plek voor...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Berg en Dal

Uitnodiging Duurzame Dorpen Tour met boeiend programma in Berg en Dal Op woensdag 22 mei organiseert het Duurzaamheidscafé weer een bijeenkomst in het kader van de Duurzame Dorpen Tour. Na een drukbezochte avond dit voorjaar in Kekerdom strijkt de Tour nu neer in...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Kekerdom

Duurzame Dorpen Tour 13 februari in Kulturhus Kekerdom Over je woning verduurzamen: hoe en waar te beginnen? DuurzaamheidsCafé Berg en Dal organiseert op 13 februari om 20.00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) in het Kulturhus in Kekerdom een informatieavond over het...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Beek

Eerste DuurzaamheidsCafé Berg en Dalaftrap voor de Duurzame Dorpentoer Op 31 oktober 2018 geeft de burgemeester het startschot voor de Duurzame Dorpentoer. DuurzaamheidsCafé Berg en Dal gaat op toer en start in Beek. Volgend jaar op 13 februari doen we Kekerdom aan,...

Lees meer