Thema-avond 5: Water, duurzame bondgenoot óf bedreiging

5e thema-avond van DuurzaamBeek Café

Datum: woensdag 27 september 2017
Tijdstip: inloop vanaf 19:30 uur
Aanvang thema: 20:00 uur
Locatie: Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6

Op de kabbelende klanken uit de dwarsfluit van Jacqueline Arts worden bezoekers aan het DuurzaamBeek Café vanaf 19.30 uur verwelkomd op woensdag 27 september. Het thema Water staat centraal op deze avond in het Kulturhus in Beek. Water een zegen voor de een of een vloek voor de ander? Diverse kanten van Water worden belicht. Van Waterkers tot WaterWerkt. En wat is er duurzaam aan water?

Marnix de Vriend, voorheen projectleider van WaterWerkt (u weet wel van de stroompjes en putten in Beek-Ubbergen) is de prominente spreker in het DB Café: Water is overal om ons heen, het is van levensbelang en al eeuwenlang een uitdaging in Nederland: water geeft en neemt. We hebben polders gemaakt, wonen onder zeeniveau en hebben 2 grote rivieren. De laatste tijd wordt de wereld verrast met Harvey en Irma, waarbij water een meedogenloze rol speelt. 1 meter neerslag in korte tijd, evenveel als bij ons in een heel jaar en in Kameroen valt wel 6 meter neerslag per jaar. Door klimaatverandering nemen extremen toe. Hoe gaan wij daar mee om in onze leefomgeving?

Pitches

  • Het water uit de stuwwal komt via natuurlijke bronnen terecht bij de planten van kwekerij De Klispoel in Ubbergen en daar vertelt ontdekker Norbert Vermeulen u graag over.
  • Samen water oppompen uit de grond, is dat een optie? Kunnen we grond- en drinkwater duurzamer gebruiken? Geohydroloog Gerhard Boot doet u ideeën aan de hand.
  • Jos van der Lint bespreekt het belang om regenwater af te koppelen van de riolering. Hoe kun je dat veilig doen bij je eigen woning?
  • En wist u dat de Klimaatstraatfeesten-wedstrijd er weer aankomt? Anita Huisman frist uw geheugen op.

Watergebruik, watervervuiling en waterverkwisting gaan hand in hand, kunnen we daar iets aan doen? Wat vinden we van tegeltax, medicijnen in het water en de avocado als waterslurper? Wij prikkelen uw mening.

Zoals u van ons gewend bent is het samenkomen in het DuurzaamBeek Café laagdrempelig, gezellig en informatief. Neem uw buren, vrienden en familie mee om te luisteren, mee te praten en ideeën op te doen. De koffie/thee én water staan klaar en we starten om 20.00 uur. Welkom, ook op www.duurzaambeek.nl.

Liny Toenders, Anita Huisman, Gerhard Boot en Jos van der Lint
DuurzaamBeek Cafégangers