Thema-avond 7: Hittestress en Hoosbuien!

7e thema-avond van DuurzaamBeek Café

Datum: woensdag 28 maart 2018
Tijdstip: inloop vanaf 19:30 uur
Aanvang thema: 20:00 uur
Locatie: Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6

Inspiratie

U bent van harte welkom op de 8e bijeenkomst van het DuurzaamBeek Café in het Kulturhus te Beek. Met het thema van deze avond gaan we samen op zoek naar oplossingen hoe we ons aan het veranderende klimaat kunnen aanpassen: klimaatadaptatie. We horen er veel over in de media. Maar wat betekent het voor ons in Beek. Moet ’t Spijker rekening houden met water over de vloer, zoals op bijgaande foto dreigt? Welke maatregelen kunnen we zelf nemen om het niet zo ver te laten komen en wat doe je er tegen als het zo ver is?
We staan voor een grote uitdaging en we laten verschillende aspecten daarvan aan bod komen.

Programma

We starten met een prikkelende inleiding van Madeleen Helmer uit de Ooijpolder, projectleider bij het Klimaatverbond. Zij begeleidt overal in het land projecten, zoals “Hoe Groener Hoe Beter”, een campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen om te pleiten voor meer groen en klimaatadaptatie. Een groene gemeente is goed voor gezondheid en welbevinden, versterkt de biodiversiteit, beperkt de gevolgen van hitte, wateroverlast en droogte en verbetert de luchtkwaliteit. Klimaataanpassing is risicopreventie. Zij doet een boekje open over de Nationale Adaptatie Strategie met voorbeelden over omgaan met de risico’s van hittestress, wateroverlast door hoosbuien, toename van allergieën en teken.
Daarna zijn er korte presentaties die uitnodigen tot actie:

  • wat doet de gemeente Berg en Dal aan klimaatadaptatie, Barry de Vries (aanjager duurzaamheid)
  • Operatie Steenbreek, Joop Spijker (researcher Alterra, Wageningen Universiteit)
  • het Nationaal en Lokaal hitteplan, Ingrid Links (milieugezondheidskundige, GGD Gelderland-Zuid)
  • Tuinman die zich aanbiedt om met mensen hun tuin te ontstenen

Rondom het programma luistert u naar Soundscapes, muziek geïnspireerd door Glass, Einaudi, Pärt en hits uit de Sixties en Seventies door de Ubbergse Sacha Corbey, toetsen.

Thematafels

Na de presentaties kunt u aanschuiven bij de thematafels met een van de sprekers om samen in gesprek te gaan. Vaak leidt dat tot verrassende ideeën en initiatieven. Het DuurzaamBeek Café geeft mensen de gelegenheid elkaar te ontmoeten, informatie te vergaren, nieuwe initiatieven op te zetten voor duurzaamheid in Beek in een gezellige en ontspannen sfeer. Inloop vanaf 19.30 uur, we starten om 20.00 uur.

Gerhard Boot, Anita Huisman en Liny Toenders
E-mail: duurzaambeekcafe@gmail.com