Thema-avond 8: Stop verspilling, denk circulair!

8e thema-avond van DuurzaamBeek Café

Primeur voor DuurzaamBeek Café: wat heeft wethouder Verheul in petto voor de Kringloop Economie?

Datum: woensdag 27 juni 2018
Tijdstip: inloop vanaf 19:30 uur
Aanvang thema: 20:00 uur
Locatie: Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6

Ook politiek Berg en Dal verzamelt zich in het DuurzaamBeek Café dat de primeur heeft om de nieuwe Wethouder Duurzaamheid Nelson Verheul zijn visie te laten geven over Circulaire Economie. Ieder kwartaal organiseert DuurzaamBeek Café een thema-avond in het Kulturhus in Beek. Op woensdag 27 juni is de laatste bijeenkomst vóór de zomer van onze succesvolle reeks thema’s. Deze avond gaan we samen met u op zoek naar ideeën en oplossingen hoe we de eindigheid van grondstoffen ombuigen naar een duurzaam gebruik. We horen er veel over in de media. Maar wat betekent de circulaire economie (zeg maar kringloop) voor ons in Beek.

Programma

De aftrap wordt gegeven door de kersverse wethouder Duurzaamheid Nelson Verheul, geschoold in milieubeleidswetenschappen, die zijn visie zal geven vanuit het perspectief van zijn vorige functies (Statenlid GroenLinks bij provincie Gelderland, adviseur energie en klimaat bij Rijkswaterstaat). Maar interessanter nog is zijn presentatie van wat de gemeente Berg en Dal kan doen om verstandiger en efficiënter grondstoffen te gebruiken. Wat kunnen we verwachten van het nieuwe College.

Daarna zijn er korte presentaties die uitnodigen tot actie:

  • Kleding Net Niet Nieuw door Nenini tweedehandskleding in Beek; Ineke Jacobs bepleit duurzaamheid in textiel
  • Voedselpark Beek, school- en buurtmoestuin (traditioneel en permacultuur); Ruud Jansen propageert regionale voedselketen
  • Het Ruilhus: ‘klinkende munt’ voor je speelgoed waar je niet meer mee speelt; Marjo Verbeet zet zich in voor hergebruik
  • Circulair bouwen door Jaap Flendrie, procesregisseur circulaire economie van de regio Rijk van Nijmegen
  • De 5 top ideeën voor circulair handelen

Het programma wordt als gewoonlijk door muziek opgeleukt.

Moeilijk?

Waarom circulair? De circulaire economie geldt als een radicale breuk met het lineaire model waarop de huidige wereldeconomie is gebaseerd. In dit model is de laatste levensfase van een product niet hergebruik, maar vernietiging: op de vuilnishoop of in de verbrandingsoven. Dit lineaire model is onhoudbaar omdat grondstoffen beperkt voorradig zijn en duurder worden; schoon water en schone lucht worden schaarser.

Het eerste doel in een circulaire economie is een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van producten, onderdelen of grondstoffen. De focus ligt op re-use, re-pair, re-furbish, re-manufacture, re-cycle, regionale logistiek, grondstoffenrotonde en verschuiving van belastingdruk.

Makkelijk!

Wij laten u zien hoe deze ingewikkelde materie makkelijk in Beek is in te voeren. Het programma biedt plaats aan 5 pitches, die aantonen hoe de kringloop lokaal is te stimuleren. Na de presentaties kunt u aanschuiven bij de thematafels met een van de sprekers om samen in gesprek te gaan. Vaak leidt dat tot verrassende ideeën en initiatieven. Het DuurzaamBeek Café geeft mensen de gelegenheid elkaar te ontmoeten, informatie te vergaren, nieuwe initiatieven op te zetten voor duurzaamheid in Beek in een gezellige en ontspannen sfeer. Inloop vanaf 19.30 uur, we starten om 20.00 uur in een nieuwe setting, de gezelligste buurtkamer van Beek. Dat het interessant wordt staat vast, dus noteer in uw agenda woensdagavond 27 juni. Van harte welkom!

Anita Huisman | Liny Toenders | Gerhard Boot
E-mail: duurzaambeekcafe@gmail.com