Duurzame Dorpen: Heilig Landstichting

Het laatste station! Het Duurzaamheidscafé Berg en Dal heeft nu alle dorpskernen van de gemeente een keer aangedaan. Op 22 februari was de zaal in dorpshuis de Bosduivel goed gevuld met zo’n 50 deelnemers. HeiligLandstichting 1 HeiligLandstichting 2Vooral wie volledig bijgepraat wilde worden over het verduurzamen van je woning werd fantastisch bediend. Op zeer informatieve en attractieve wijze schetsten twee inwoners van de Heilig Landstichting hoe zij die verduurzaming hebben aangepakt. Zij gebruikten de nieuwste materialen, die nu voorhanden zijn, waardoor deze bijeenkomsten steeds weer interessant blijven. De ontwikkelingen in technologie en materialen gaan immers razendsnel. Wil Meertens, lid van de werkgroep van het Duurzaamheidscafé, hield een praktische inleiding hoe je die verduurzaming aanpakt langs een heel concreet stappenplan. Nieuw daarbij is dat je vanaf nu gebruik kunt maken van e-coaches, die op dit moment worden opgeleid. Deelnemers konden zich al aanmelden om gebruik te maken van deze gratis voorziening in de gemeente Berg en Dal. Jos van der Lint van het Loket Duurzaam Wonen completeerde deze verhalen door alle subsidiemogelijkheden te schetsen. Hij is elke dinsdag op het gemeentehuis gratis te raadplegen.

Monique Daggenvoorde praatte ons bij over de Warmtevisie van de Gemeente. Wat zijn de plannen voor welke dorpskernen in de gemeente? Voor de Heilig Landstichting wordt ingezet op Geothermie. Helaas moet er nog veel onderzoek plaatsvinden, voordat dat in uitvoering kan worden genomen. Andere dorpskernen worden sneller bediend, zoals je kunt nalezen op www.bergendal.nl/warmtevisie .
Hierbij de presentatie.

Na de Duurzame Dorpen Tour gaat Duurzaamheidscafé Berg en Dal door in een nieuwe vorm, waarover je nog kunt meedenken en -praten. We nodigen je bij dezen van harte uit om actief mee te komen doen. Dat kan al op 5 april om 14.00 uur in het Kulturhus in Beek. Je kunt je melden via samenduurzaambergendal@gmail.com of contact opnemen met Liny Toenders (0621590920). Voor een gratis e-coach aan huis kun je terecht Wil Meertens (0652583875).