Thema-avond 1: Voedsel en duurzaamheid

Duurzaamheidscafés

Voedsel en Duurzaamheid

ofwel

(H)eerlijk eten

Op 28 september 2016 start om 19.30 uur in het Kulturhus in Beek de tweede bijeenkomst van het DuurzaamBeek café. Het thema is Voedsel en Duurzaamheid.

Wist u dat er in en rondom Beek al meerdere voedselproducerende biologische boeren actief zijn? Bij u om de hoek is het mogelijk om lokale producten direct van het land te betrekken. Wat levert ons dit op als we het hebben over duurzaamheid? Op deze avond staan de initiatieven met betrekking tot duurzaamheid en voedsel in Beek centraal. We willen samen met u aan de slag om te zien wat we nog meer willen en kunnen doen om onze voetafdruk te verkleinen.

Theorie en lokale praktijk

Op deze avond hebben we naast muziek van Stephan van den Berg en presentaties van lokale activiteiten een spreker die in gaat op de mogelijkheden die wij hebben om  duurzame keuzes te maken als het gaat om ons voedsel. We maken andere keuzes als we onze kennis van voedsel en het effect op de opwarming van de aarde vergroten. Hier kan iedereen zijn steentje bijdragen. We kunnen iedere dag opnieuw duurzame keuzes maken als het om voedsel gaat. Wat besparen we als we bijvoorbeeld elke week een dag geen vlees eten?    Diverse thema’s rond voedsel zullen de revue passeren. Mensen willen samen  moestuinieren (doet u mee?), er zijn plannen voor een kruidenspiraal volgens de principes van permacultuur, anderen gaan samen klimaatbewust koken, recepten uitwisselen en meer. We hopen dat de nieuwe impulsen omgezet kunnen worden in samenwerking. Ook kunt u zich laten informeren over deelname aan het initiatief ‘Mijn persoonlijk klimaatplan’ waarin u samen met anderen gaat onderzoeken welke duurzame keuzes u nog meer kunt maken in uw eigen  leven.

Meer weten?

DuurzaamBeekcafé geeft mensen de gelegenheid elkaar te ontmoeten, informatie te vergaren, nieuwe initiatieven op te zetten en vooral om samen te werken aan duurzaamheid. In een gezellige en ontspannen sfeer. Neem uw familie, buren en vrienden mee en laat u verrassen.

Inloop vanaf 19.30 uur en de koffie/thee staan klaar. U bent van harte welkom.

Gerhard Boot, Anita Huisman, Lisette Kühnen, Jos van der Lint en Liny Toenders
E-mail: duurzaambeekcafe@gmail.com

Verslag thematafels 2e DuurzaamBeek café
28-9-2016, opkomst ca. 32 personen

  1. Mijn Persoonlijk Klimaatplan – Anita Huisman

Hoe kun je, op je eigen manier en binnen jouw mogelijkheden, duurzamer leven?
– Energie besparen
– CO2 Uitstoot verminderen
– Consuminderen (reduce, reuse en recycle)
– Bewust kiezen

Actie: er komt een nieuwe reeks, die start in het Kulturhus in het najaar van 2016. De mensen aan deze thematafel zijn enthousiast om deel te nemen. De nieuwe reeks staat open voor meer mensen om hierbij aan te sluiten en dat zal worden gecommuniceerd door de deelnemers en in Rozet, facebook en Gemeentenieuws.

  1. Veganistisch koken en eten – Christa Sommer

Geen vlees eten en een stapje verder dan vegetarisch eten, dat is het veganverhaal: geen zuivel, vis of ingrediënten van dierlijke afkomst.

Actie: de mensen die aan deze tafel zijn aangeschoven, zijn enthousiast om te leren, nieuwe mogelijkheden en nieuwe recepten te gaan bedenken en uit te wisselen. Koken voor elkaar en daarna lekker opeten. Hier wordt mee begonnen in huiskameromgeving met de bedoeling is om het initiatief open te stellen voor meer deelnemers en samenwerking te zoeken met thematafel 3, 4 en 5.

  1. Samen (zo duurzaam mogelijk) koken en eten – Rogier Vanderschaeghe

In het Kulturhus komt een brasserie met open keuken en terras. Mensen krijgen hier dagschotels, kunnen bij elkaar aanschuiven aan tafel en samen eten. Het kookpersoneel is variabel: met Rogier als chef worden gastoptredens in de keuken uitgenodigd. Rogier faciliteert en nodigt mensen uit om hun toprecept hier te komen maken.

Actie: de insteek is afwisseling, elke dag koken (kennis) delen en mensen uit Beek e.o. worden uitgenodigd in de open keuken hun specialiteit te komen maken. We willen afval vermijden: koken vandaag kan de grondstof voor morgen leveren. Streekproducten (bv. rundvlees uit Groesbeek), verse ingrediënten (groente en kruiden), lokaal geproduceerd: moestuin, voedselpark, kruidenspiraal, veganistisch, kortom samen met thematafels 2, 4 en 5.

4/5. Permacultuur, Kruidenspiraal en Samen Moestuinieren – Margot Schellekens en Liny Toenders

Vanwege overlap, ook in interesse van de deelnemers, zijn deze 2 thematafels samengevoegd.

Permacultuur staat voor een sturende en natuurlijke manier om een tuin zich te laten ontwikkelen met minimale ingrepen. Een kruidenspiraal kun je op verschillende schaalgroottes maken om een zeer divers aantal kruiden op een heel kleine ruimte te laten groeien. Samen moestuinieren kan door samen te werken in een tuin of door lidmaatschap aan een tuin, waarbij 1 of meer uitvoerders de tuin ‘runnen’ en de leden kunnen oogsten.

Actie: er wordt samenwerking en uitwisseling gezocht met de initiatieven in Ooij en Millingen op het gebied van permacultuur en samen moestuinieren. Trekkers: Margot Schellekens en Sylvia Zwartbol. Voor samen moestuinieren in het Voedselpark is een werkgroepje gevormd met als kartrekker Anna Galema.  De facebookpagina van Voedselpark Beek wordt daartoe benut en e-mailadressen verzameld door Anna Galema en Anita v.d. Schaaf.
Het maken van een kruidenspiraal op een grotere schaal (bij het Kulturhus) past hierin en hiervoor wordt samenwerking gezocht (Toos Rutten) met de Tuincommissie van  de Biezenkamp voor onderhoud door leerlingen.
Voor deelname aan deze onderdelen zal er in de Rozet een oproep worden geplaatst! DuurzaamBeek café kan hierbij coördineren en wellicht meer deelnemers ronselen. Dit thema leent zich bij uitstek voor ondersteuning van de overige Thematafels en hun acties!

Spontane ideeën naar aanleiding van ‘Voedsel en duurzaamheid’

Duurzaamheid m.b.t. voedsel kan ook werkgelegenheid stimuleren in de streek

We leven in een vruchtbaar gebied met veel landbouw en bos. Veel (rest)producten van het land, maar ook wilde opbrengst uit de bossen kunnen worden verwerkt en worden verkocht op markten, winkels en braderieën.

Actie: er kunnen zich gelegenheden voordoen in onze streek, door bijvoorbeeld bij fruitboeren het gevallen fruit te verwerken tot marmelades, sapjes of anderszins. Ook noten kunnen in tijden van oogst worden verwerkt.
Anja Krol (krolanja@hotmail.com) oppert dat een fruitpers voor gezamenlijk gebruik deze optie zou kunnen invullen. In Nijmegen Noord bestaat ook een dergelijk initiatief. Een notenpers voor collectief gebruik kan hierbij ook worden benut. (Jos weet wellicht een notenpers en vraagt na over de prijs en mailt Anja)

Heeft DuurzaamBeek al een website, bijvoorbeeld www.duurzaambeek.nl ?

Op dit moment heeft DuurzaamBeekcafé geen website, maar wel een facebookpagina en gmailadres. Kunnen we berichten en activiteiten niet delen via een website?

Actie: Theo Bosman biedt aan de website DuurzaamBeek.nl te checken en indien mogelijk het domein te registreren. Eventueel op eigen conto. Wanneer er berichten zijn of nieuwtjes (bijvoorbeeld gevoed door facebook) wil hij ze op de website plaatsen!
Op dit moment (1-10-2016) heeft hij de site geregistreerd en het logo al geplaatst.

Meer nieuws

Energiecoach spreken bij Repaircafé

Energiecoach spreken bij Repaircafé

Binnenkort kunt u tijdens het Repaircafé een energiecoach raadplegen. Vanaf november kan dit reeds in het Repaircafé in Beek en Groesbeek. U kunt er terecht met uw vragen over energie besparen en het isoleren van uw huis. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt...

Lees meer
Slotbijeenkomst op basisschool De Sieppe

Slotbijeenkomst op basisschool De Sieppe

In een gezellige bijeenkomst met de leerlingen van De Sieppe heeft wethouder Erik Weijers de Week van de Duurzaamheid in Berg en Dal afgesloten. Ook aan deze school overhandigde hij een voucher van €250,- om te besteden aan een duurzaam cadeau voor de school. Marian Rikken, die het inzamelen van batterijen door de leerlingen heeft georganiseerd, was erbij om de leerlingen aan te moedigen.

Lees meer
Thema-avond 7: Hittestress en Hoosbuien!

Thema-avond 7: Hittestress en Hoosbuien!

7e thema-avond van DuurzaamBeek Café Datum: woensdag 28 maart 2018Tijdstip: inloop vanaf 19:30 uurAanvang thema: 20:00 uurLocatie: Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6 Inspiratie U bent van harte welkom op de 8e bijeenkomst van het DuurzaamBeek Café in het Kulturhus te...

Lees meer
Thema-avond 3: Afval bestaat niet

Thema-avond 3: Afval bestaat niet

3e thema-avond van DuurzaamBeek Café Datum: woensdag 29 maart 2017Tijdstip: vanaf 19:30 uurLocatie: Kulturhus Beek AFVAL = GRONDSTOF De gemeente Berg en Dal is dit jaar met een nieuw inzamelsysteem gestart. Het doel daarbij is: zoveel mogelijk grondstoffen...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Heilig Landstichting

Het laatste station! Het Duurzaamheidscafé Berg en Dal heeft nu alle dorpskernen van de gemeente een keer aangedaan. Op 22 februari was de zaal in dorpshuis de Bosduivel goed gevuld met zo’n 50 deelnemers. Vooral wie volledig bijgepraat wilde worden over het...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Leuth

Op woensdag 13 oktober vindt na lange tijd weer het Duurzaamheidscafé in Leuth plaats. Het Duurzaamheidscafé is in de grote zaal van De Vriendenkring aan de Steenheuvelsestraat in Leuth. Het café duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. De avond...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Millingen a/d Rijn

Woensdag 13 november is de Duurzame Dorpen Tour in Millingen en zijn we te gast in de Gelderse Poort aan de Rijndijk 6. De Dorpentour heeft als doel u te informeren over duurzaam leven, wonen en werken. ProgrammaIn Millingen is een groep mensen actief met het...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Groesbeek

Uitnodiging Duurzame Dorpen Tour op 18 september in Groesbeekover hoe onze voetafdruk op die ene aarde te verkleinen Woensdag 18 september is de Duurzame Dorpen Tour in Groesbeek en zijn we te gast in het Montessori College aan de Spoorlaan 16. Een mooie plek voor...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Berg en Dal

Uitnodiging Duurzame Dorpen Tour met boeiend programma in Berg en Dal Op woensdag 22 mei organiseert het Duurzaamheidscafé weer een bijeenkomst in het kader van de Duurzame Dorpen Tour. Na een drukbezochte avond dit voorjaar in Kekerdom strijkt de Tour nu neer in...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Kekerdom

Duurzame Dorpen Tour 13 februari in Kulturhus Kekerdom Over je woning verduurzamen: hoe en waar te beginnen? DuurzaamheidsCafé Berg en Dal organiseert op 13 februari om 20.00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) in het Kulturhus in Kekerdom een informatieavond over het...

Lees meer

Duurzame Dorpen: Beek

Eerste DuurzaamheidsCafé Berg en Dalaftrap voor de Duurzame Dorpentoer Op 31 oktober 2018 geeft de burgemeester het startschot voor de Duurzame Dorpentoer. DuurzaamheidsCafé Berg en Dal gaat op toer en start in Beek. Volgend jaar op 13 februari doen we Kekerdom aan,...

Lees meer