3e thema-avond van DuurzaamBeek Café
Datum: woensdag 29 maart 2017
Tijdstip: vanaf 19:30 uur
Locatie: Kulturhus Beek
AFVAL = GRONDSTOF
De gemeente Berg en Dal is dit jaar met een nieuw inzamelsysteem gestart. Het doel daarbij is: zoveel mogelijk grondstoffen inzamelen en zo weinig mogelijk restafval overhouden. De hoogste tijd om het produceren, recyclen en afvoeren van afval in het DuurzaamBeek café onder de loep te nemen vanuit het perspectief van een duurzame samenleving. Wat is er lokaal gaande, hoe houden we onze omgeving schoon, wat levert onze inspanning op in een toekomstige wereld zonder verspilling? En vooral: hoe leuk kan dit zijn!
Alweer de 3e keer dit seizoen organiseert DuurzaamBeek café een thema in het Kulturhus van Beek, deze keer met AFVAL BESTAAT NIET. Iedereen heeft er mee te maken, waar dan ook. Het roept vragen op. Waar laat je een theezakje, wat doe je met je oude defecte laptop, waar dump je onderweg je chipszakje, wat doet de DAR met onze PMD-plasticzak, komt die terecht in de plasticsoep van de oceanen, hoe ver kan je gaan in het scheiden, waarom verschilt het inzamelen per regio, waarom kost het geld en waarom verdienen we niet aan ons afval, waar staan we in de verandering van een lineaire naar een circulaire economie?
Kortom: hoe helpen wij van waardeloos afval een waardevolle grondstof te maken.
Programma
Deze vragen komen allemaal aan bod op de meeting met een verrassend programma.
We starten met een zeer informatieve en prikkelende inleiding van Gerard van Gorkum, directeur van de ARN-afvalenergiecentrale in Weurt, die ons een inkijkje gunt op de productie van elektriciteit, warmwater en groengas en zijn visie geeft op afval. Hij woont in onze gemeente en is daardoor lokaal betrokken. Je kunt je daarna aanmelden om de ARN-centrale met een groep te bezoeken.
Vervolgens is er een vijftal korte presentaties/pitches:
- De DAR over hun manier van inzamelen van afval en grondstoffen
- De Ontfermberm over opruimen van zwerfafval door Tatjana Kirienko
- Het Repaircafé Beek over het repareren van spullen ipv weggooien – dat scheelt afval door Ruud Jansen
- Het 100-100-100 project over afval scheiden en afval voorkómen, een uitdaging aan de gemeente om hieraan deel te nemen door wethouder Sjaak Thijssen
- Afvalkwis die jouw inzicht test op het omgaan met je huisafval met quizmaster Gerhard Boot.
Vanaf half acht én op onvoorspelbare momenten krijgt de landelijk bekende cabaretgroep De Gemeentereiniging met regionale wortels (www.gemeentereiniging.nl) de kans het stof en vuil van deze bijeenkomst af te bezemen met humor op maat. Dus wees gewaarschuwd.
Thematafels
Zoals altijd schuif je daarna bij een van de thematafels aan om van gedachten te wisselen over de verschillende onderwerpen. Vaak leidt dat tot verrassende ideeën en initiatieven. Het DuurzaamBeek café is daarmee hét platform om elkaar te ontmoeten, informatie te vergaren, nieuwe initiatieven op te zetten en vooral om samen te werken aan duurzaamheid in Beek.
Activeer jouw familie, buren en vrienden en dump al je afval(vragen) op deze avond, want weet je er geen raad mee dan leg je het voor aan de deskundigen.
Wij zien je graag op woensdag 29 maart 2017 vanaf 19.30 uur en laat je verrassen. Je gaat gegarandeerd niet met lege handen naar huis. Kijk ook op www.duurzaambeek.nl.
Programma
19.30 uur:
Inloop met live-muziek van cabaret De Gemeentereiniging
20.00 uur:
Opening en welkom door Liny Toenders
20.10 uur:
Inleiding door Gerard van Gorkum, directeur afval-energiecentrale:
Afval = Grondstof = €: van lineair naar circulair denken
20.30 uur:
Presentaties in 5 pitches:
- De DAR over hun manier van inzamelen van afval en grondstof
- Ontfermberm door Tatjana Kirienko: opruimen van zwerfafval
- Repair Café door Ruud Jansen: repareren ipv weggooien
- Sjaak Thijssen: afval voorkómen is uitdaging voor gemeente
- Afvalkwis: test hoe je omgaat met je huisafval, quizmaster Gerhard Boot
Kort optreden door cabaretgroep De Gemeentereiniging
Zoek je tafel en als je nog wat wilt drinken, haal dat dan even en neem het mee naar je tafel. Op tafel ligt aanpak en vraag (sheet)
21.00 uur:
In gesprek aan 5 thematafels olv de inleiders
Mensen kiezen een thema, waarover zij in gesprek willen gaan.
Per tafel stellen mensen zich eerst voor.
Daarna gaan ze in gesprek: WAT zou je rond dit thema samen willen DOEN en HOE wil je dat aanpakken? Noteren!
21.20 uur:
Plenaire terugkoppeling vanuit elke tafel
We noteren de resultaten op flap voor het verslag
Afspraken worden vastgelegd
21.30 uur:
Afronding met een nummertje en/of accordeonmuziek van De Gemeentereiniging.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om te blijven netwerken en borrelen.
Gerhard Boot, Anita Huisman, Jos van der Lint en Liny Toenders
Afval en Gemeentereiniging in het DuurzaamBeek Café
Humor en afval gingen samen op woensdag 29 maart in het DuurzaamBeek café. Met cabarettrio De Gemeentereiniging en een helder verhaal van Gerard van Gorkum, directeur van de Afvalcentrale ARN, werd de avond afgetrapt. Bekijk afval eens als grondstof en verschillende slimme toepassingen worden mogelijk, waar ook geld mee is te verdienen. Een circulaire economie waarin we de afvalstromen benutten. Zo wordt de afvalcentrale een energie- en hergebruikcentrale en wij als inwoners kunnen daarbij helpen.
Het afval moet dan wel worden gescheiden en ingezameld. De werkmieren van de DAR hebben de belangrijke rol om de afvalstromen in goede banen te leiden en lieten zien hoe zij dat (willen) doen. Wethouder Sjaak Thijssen legde uit welke politieke keuzes er zijn gemaakt in de gemeente Berg en Dal en pleitte voor het verminderen van afval. Daar zijn we trouwens in onze gemeente goed mee op weg. Dat veel mensen niet weten wat nu in welke zak of bak hoort kwam in de afvalkwis van Gerhard Boot naar voren: een dooie muis hoort niet bij het GFT maar in de blauwe zak en een computermuis moet naar de Milieustraat. En wist u dat er 3 Repaircafé’s actief zijn in onze gemeente? Ruud Jansen vertelde over Het Repaircafé in het Kulturhus in Beek, waar men kapotte apparaten en ook kleding kan laten herstellen op de tweede zaterdag van de maand. Inspirerend was het verhaal van Tatjana Kirienko tegen zwerfaval: de Ontfermberm, waar we nog meer van gaan horen. De DAR had voor iedereen een afvalbakje en de Versfabriek (www.versfabriek.nl) trakteerde op bitterballen gemaakt van voedsel-reststromen. Mocht u cabaretgroep De Gemeentereiniging deze avond hebben gemist, kom dan op 14 mei a.s. naar de moederdagontmoeting in het Kulturhus. Het volgende DuurzaamBeek Café op 28 juni gaat over mobiliteit.