Uitnodiging
Duurzame Dorpen Tour op 18 september in Groesbeek
over hoe onze voetafdruk op die ene aarde te verkleinen
Woensdag 18 september is de Duurzame Dorpen Tour in Groesbeek en zijn we te gast in het Montessori College aan de Spoorlaan 16. Een mooie plek voor deze avond, omdat sinds kort 418 zonnepanelen op het dak van de school voor de energievoorziening zorgen. Op deze avond vertelt de school kort over zijn ecologische tuin en het project ‘Montessori Opgewekt’. De leerlingen van basisschool Adelbrecht Windekind laten met hun milieuproject zien hoe de jeugd bijdraagt aan een meer gezonde aardbol. Want dat is waar deze avond over gaat: WAT KAN IKZELF DOEN om mijn eigen VOETAFDRUK op die ene aarde zó klein mogelijk te maken.
Het programma
De avond begint met uitleg over de voetprint en hoe we die zó groot hebben gemaakt, dat we 2 tot 3 aardbollen nodig hebben voor onszelf, en dan hebben we het nog niet over de toekomst van onze kinderen. Manon van Leeuwen vertelt over de zichtbare en de onzichtbare CO2-uitstoot en laat met een onlinetest zien hoe wij deze veroorzaken. Hierna volgen enkele korte presentaties: De Buurtmarkt uit de Breedeweg met zijn regionale producten “Altijd in de buurt”; de Horst met BioCatootje en haar workshops ‘Vegetarisch koken zonder pakjes en zakjes’; de Stekkenberg met De Weggeefwinkel, net als het RepairCafé en de Kringloopwinkel. Johan van Kesteren vertelt hoe we ‘Wijzer met Afval’ beter onze grondstoffen kunnen scheiden en wat de Milieustraat doet om zoveel mogelijk te kunnen recyclen. U krijgt informatie over het verduurzamen van de woning én hoe problemen daarbij te voorkomen. Jonne Rijsdijk van de Groenopleiding van Werkenrode/REA College vertelt over het belang van ‘weinig Steen en veel Groen’ in onze tuin.
Tafelgesprekken
Na de presentaties is er een korte pauze en daarna kunt u aan tafel bij de presentator, met wie u verder in gesprek wilt. U kunt dan mogelijk nog vragen stellen of meer informatie krijgen over het onderwerp dat uw bijzondere belangstelling heeft.
De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. De inloop is vanaf 19.30 uur met koffie/thee, een informatiemarkt, muziek van Willemz en Janzzen. Medewerkers van de Buurtmarkt verzorgen in de pauze een drankje en bij het naar huis gaan is er voor iedereen een duurzaam presentje. Kortom: u bent van harte welkom op deze leuke en leerzame avond van de Duurzame Dorpen Tour die weer georganiseerd wordt door het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal.
(voor contact en meer informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com)
Verslag
Duurzame Dorpen Tour in opgewekt Montessori College Groesbeek
Op woensdag 18 september was Groesbeek aan de beurt voor de Duurzame Dorpen Tour met een gevarieerd programma georganiseerd door het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal. Lokatieleider Arianne Nas van het Opgewekte Montessori College heette iedereen welkom en was net als de organisatie blij met de goede opkomst en het interessante aanbod van sprekers. Met 418 zonnepanelen op het schooldak is het Montessori College nu een zelfvoorzienende energiefabriek waar leerlingen duurzaam onderwijs volgen. Leerlingen van basisschool Adelbrecht Windekind waren aanwezig met hun plan voor een ‘verbeterde wereld’ om te laten zien hoe belangrijk het is dat iedereen zich in gaat zetten voor het klimaat.
Langzamerhand is iedereen er ook wel van overtuigd dat we aan de slag moeten om in de nabije toekomst grote klimaatproblemen te voorkomen. Maar hoe kunnen we dat doen in ons dagelijkse leven? We kregen duurzame tips en info om onze voetafdruk te verkleinen van Manon van Leeuwen van ZustainaBox. Verder vertelde inwoner Hans Eijsbouts over de verduurzaming van zijn woning. Hans en de organisatie van het DuurzaamheidsCafé nodigen iedereen uit om ook bij de volgende bijeenkomst op 13 november in Millingen a/d Rijn vragen te stellen, zodat je je goed voor kan bereiden als je plannen maakt voor het verduurzamen van je woning. Loket Duurzaam Wonen Plus zal ook dan weer aanwezig zijn met informatie en advies.
Tijdens de Groesbeekse avond waren ook de Buurtmarkt uit de Breedeweg met regionale producten aanwezig, het Repaircafé, Kringloop St. Michaël en de Weggeefwinkel. Oda Steenbrink van bioCatootje vertelde over vegetarisch koken, Johan van Kesteren van de afval en milieustraat over hoe we wijzer met afval om kunnen gaan. De mooie bloemrijke planten van de Groenopleiding Werkenrode/REA College vonden via Jonne Rijsdijk hun weg naar onze tuinen zodat we nu meer groen en minder steen in onze tuinen hebben.
Muzikale omlijsting door duo Willemz en Janzzen zorgde voor een prima sfeer om samen van gedachten te wisselen met de sprekers over de thema’s die ons helpen te verduurzamen en onze voetafdruk te verkleinen.
Op woensdag 13 november brengt de Duurzame Dorpen Tour een bezoek aan Millingen aan de Rijn. Voor 2020 hebben we plannen om Ooij, Heilig Landstichting, Leuth en Beek te bezoeken. Ideeën over thema’s en locaties kunt u naar ons mailen. Als u interesse heeft in het ‘Verduurzaam je huis – 7 stappenplan’ van Wil Meertens kunt u een verzoekje mailen naar samenduurzaambergendal@gmail.com of het stappenplan downloaden.